Unaniem aangenomen: CU initiatiefvoorstel wijkgericht werken

Campagnelogo ChristenUnie - RGB
Door Webmaster op 29 april 2020 om 20:25

Unaniem aangenomen: CU initiatiefvoorstel wijkgericht werken

In de raadsvergadering van 22 april jl. heeft de fractie een initiatiefvoorstel ingediend om door middel van een pilot wijkgericht werken in het jeugdbeleid te komen tot 1 gezin, 1 plan, 1 regisseur. Het initiatiefvoorstel is door de gemeenteraad unaniem aangenomen. In 4 maanden tijd is de tandem Sociaal Domein tot dit initiatiefvoorstel gekomen. Lees verder voor onze volledige bijdrage bij de presentatie van het initiatiefvoorstel aan de gemeenteraad op 22 april jl.

Wilt u meer weten over de achtergrond van dit Initiatiefvoorstel: lees dan hier verder.

In het ‘oude normaal” was ik nu in de raadszaal naar u toegelopen en had u graag persoonlijk het initiatiefvoorstel overhandigd. Onder de huidige omstandigheden en vanwege het digitaal vergaderen, doe ik dat dan maar symbolisch… met veel genoegen bied ik u hierbij namens de fractie en de werkgroep van de CU het initiatiefvoorstel aan.

De fractie van de CU is blij dat het bespreken van het voorstel, zij het in iets gewijzigde vorm vanavond kan plaatsvinden. De gecancelde informatieavond is vervangen door een bij de stukken toegevoegd memo vanuit de ambtelijke ondersteuning dhr. Arthur Rynja. Meneer Rynja is ook vanavond aanwezig om eventuele vragen te beantwoorden, waarvoor bij voorbaat onze dank.

Directe aanleiding voor het voorstel was de aanbeveling uit het jb Lorenz onderzoek om aan de hand van de verschillen per wijk te onderzoeken hoe gedifferentieerd beleid op wijkniveau ontwikkeld kan worden en het zorgaanbod aan te laten sluiten bij de zorgbehoefte van de wijk. De fractie had oorspronkelijk het doel om meer inzicht te krijgen in de gegevens achter de beschikbare data en wilde de doelgroep/wijk nader karakteriseren. Ook wilden we interviews in de wijk houden om te achterhalen waar in de wijk behoefte aan is. Deze verdiepingsslag hebben wij los moeten laten vanwege de AVG-wetgeving. We zijn van mening dat het college met behulp van de beschikbare informatie en data de verdiepingsslag wel kan maken, én door het laten uitwerken van de wijkprofielen en het analyseren van de zorgpatronen een efficiënter gebruik van de zorggelden kan behalen.

Naar aanleiding van de wijkscans in het jb Lorenz onderzoek, werd de aandacht van de CU getrokken naar de grote hulpvraag naar jeugdzorg in de wijk BN-C en de daar heersende problematiek:

Volgens het rapport is de hogere zorgdruk in deze wijk te verklaren door:

  • een significant hoger gebruik van JB/JR maatregelen t.o.v. de andere wijken en NL (23,2 t.o.v.14,5 gemeente, en daarbij zwaardere, langere en duurdere trajecten,
  • Een deel van de kinderen groeit op in een kwetsbare situatie, zo is bijvoorbeeld het
  • gem. inkomen lager dan in de andere wijken en zijn er
  • Meer huishoudens die rond of onder het sociaal minimum zitten
  • Ook zijn ouders vaker gescheiden in vergelijking met de andere wijken

Een voorlopige analyse van het wijkprofiel door dhr. Rynja, bevestigt dit beeld. We willen graag dààr starten met een pilot wijkgericht werken waar daadwerkelijk de meeste jongeren en gezinnen geholpen kunnen worden, want dat is nu juist een essentieel onderdeel van maatwerk. N.a.v. de patronen (trends) die uit de analyse naar voren komen, kunnen interventies worden ingezet in de vorm van passende zorg (maatwerk) en daarmee optimalisering van de behandeltrajecten, waardoor ook een vermindering van de zorgkosten te verwachten is. 10% van de te verwachten besparing kan dan aangewend worden voor preventieve maatregelen. Juiste hulp op maat en inzet op preventie en daarmee de vermindering naar vraag om duurdere specialistische zorg zijn een belangrijk onderdeel van de 3 transformatiedoelen zoals bedoeld in de Jeugdwet. (zie VNG rapportage door VVD geagendeerd). In het voorstel noemen wij een aantal door het college nader te onderzoeken preventieve instrumenten.  Daar wil ik nog het volgende over opmerken:

  • M.b.t. een laagdrempelig loket: de fractie heeft nagedacht over locaties omdat BN-C niet over een HvA beschikt, te denken valt aan een ruimte in de Meent of het Rode Kruis gebouw. Graag vernemen wij de reactie van het college hierop.
  • In de bijlage bij het initiatiefvoorstel staat een citaat wat ik graag specifiek wil noemen: “Wijkaanpak is een gedeelde verantwoordelijkheid en blijvend “(citaat dhr. Karakus uitVNG magazine november 2019). Wij benadrukken ook hier de samenwerking met partners binnen SD, zoals Vota, Sam, Bureau Bousa, stichting Puree, Varos. We zien ook een rol voor de kerken. Een mooi en hartverwarmend actueel voorbeeld wat naadloos aansluit bij een wijkgerichte aanpak vanuit de buurt zelf: het initiatief vanuit de Dorpskerk: “Bodegraven Noord helpt elkaar”, 2400 adressen konden in de huidige crisis bereikt worden vanuit het principe om naar elkaar om te zien.

De fractie van de CU meent met voorliggend voorstel het college een aantal praktische en concrete handvatten te bieden om uitvoering te geven aan gedifferentieerd wijkgericht werken.

De fractie van de CU verneemt graag de reactie van de raadsfracties en het college. Dank u wel.

Labels: ,