Openbare thema-avond: Samenleving = Samen Leven

forumdiscussiewoensdag 12 februari 2014 21:49

Op 19 februari heeft de ChristenUnie een openbare thema-avond georganiseerd met Gert Jan Segers, 2e kamerlid voor de ChristenUnie, Kees Oskam, wethouder, en Arie de Groot, fractievoorzitter voor de ChristenUnie.
Arie de Groot en Kees Oskam zijn ingegaan op Werken - Wonen en Winkelen. Gert Jan is dieper ingegaan op het thema Samenleving = Samen Leven.

Arie de Groot en Kees Oskam zijn kort ingegaan op het thema en hebben daar de punten Werken, Wonen en Winkelen bekeken.

Wonen gaat over huisje, boompje, beestje. De mogelijkheid een gezin te stichten. Een toekomst op kunnen bouwen of een goede dag te hebben na pensionering.

Wij willen werkgelegenheid naar ons toetrekken. Wij willen onze aantrekkelijke ligging als gemeente promoten voor vestiging van bedrijven. Jonge ondernemende starters een ruimte bieden voor ontwikkeling. Wij willen met de ondernemers convenanten afsluiten in het kader van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Wonen, dat is emotie. Probleem is hoe je de woningmarkt aan de gang krijgt. Dit is bijna niet mogelijk. Er is een woningakkoord waar je je aan te houden hebt. Dit betekend concreet dat woningbouw organisaties stoppen met bouwen. Er wordt nog op zeer kleine schaal aan sociale woningbouw gedaan maar dit is niet voldoende voor bijv. de jeugd die graag hier in de gemeente een eigen huisje wil.

Hierom willen wij dat de ouderen hun niet verkoopbare woningen kunnen verhuren waardoor zij kleiner kunnen gaan wonen. Verder is er wel een omslag nodig wat de ouderen betreft, het is niet langer zo dat een woning alleen maar meer geld opbrengt. Soms moet je het met verlies verkopen.

De ChristenUnie wil een komen tot een gezamenlijke visie op de detailhandel. Eerst bepalen: Wat voor winkelcentrum wil je zijn? We willen komen tot een taskforce winkelleegstand. Aanboren van andere mogelijkheden in het kader van ‘het nieuwe winkelen’. Dat vraagt ook keuzes wat winkelgebied is en wat het niet meer zal zijn.

Hierna volgde Gert Jan Segers die inging op het thema Samenleving = Samen Leven. Het raakt het diepste van je leven. Het gaat terug naar het ontstaan, de schepping. We zijn geschapen om samen te leven.

We zijn geroepen om mensen te helpen, we zijn zo graag in ons vertrouwde wereldje maar dat is onze roeping niet. In de Bijbel staat in Jeremia 29 een brief van God aan het volk. Zet je in voor de vrede van de stad en bid ervoor. Je kunt je vreemdeling gaan voelen maar toch heb je de opdracht om je in te zetten voor de vrede van je gemeente. Soms vraag je je wel af, lukt het een beetje met onze samenleving? Wat is er een eenzaamheid, soms zijn mensen maanden overleden zonder gemist te worden. Ons hart klopt bij de school, je kerkelijke gemeente maar wie ken je nog eigenlijk in je naaste omgeving. Dit zijn breuken in de samenleving die hersteld moeten worden.

Hoe kunnen we inzetten op herstel. Er komen steeds meer zaken naar de gemeente. Niet alleen een bezuiniging maar ook praktisch omdat de gemeente beter inzicht heeft voor de noden in de gemeente. Met minder geld maar ook met meer onderlinge samenhang.

Het is de eigen rol van de (christelijke) politiek waarbij ze makelaars zijn tussen de politiek en de kerk. Het is een mooie invulling voor de diaconie en voor het samenbrengen van de gemeenten. Er worden nieuwe activiteiten ingezet. Stichting Present, Eigen Kracht-conferentie waarbij we niet alleen de professional hebben maar ook de familie etc. waarbij er in overleg een zorgplan wordt gemaakt.

Ben jij bereid om je in te zetten voor je naaste?

Gekoppelde documenten
TitelBestandsgrootteMIME-type
Persbericht ChristenUnie Openbare thema-avond op 19 februari213,6 kBapplication/pdfdownload
Labels
Campagne

« Terug