Nieuwsbrief maart 2024

Bodegraven Reeuwijk
Nieuwsbrief maart 2024

Van de fractie

Het eerste kwartaal van 2024 ligt alweer achter ons. De raadsvergadering van januari jl. stond geheel in het teken van de herdenking van het overleden raadslid dhr. Willem Zuyderduyn. Het bericht van zijn overlijden kwam als een grote schok nadat herstel na langdurige ziekte leek ingezet. Maar wat een troost om te lezen en tijdens de herdenkingsdienst te horen dat Willem zich geborgen wist in de liefde van Christus.

In de maand februari stond o.a. de kredietaanvraag verbouwing gemeentehuis/verhuizing burgerzaken voor een bedrag van 600.000 euro op de agenda. Na de commissiebehandeling in januari was er een patstelling ontstaan. Onze fractie heeft tegen dit voorstel gestemd met als belangrijkste argumenten: - Wij zien geen reden om Burgerzaken uit het Evertshuis te halen voordat er een besluit is genomen over de toekomst van het Evertshuis (dat wordt in mei verwacht). - Wij missen in het voorstel de integraliteit met het Evertshuis, het Sociaal Team (wordt nog onderzoek naar gedaan) en het gemeentehuis. - Voor het bedrag van 6 ton is na meerdere keren vragen geen enkele financiële onderbouwing gegeven. Het enige wat vast staat is de 80.000 euro voor de toegangsbeveiliging. - Het voorstel betreft een eerste fase (de begane grond en de zone waar het bestuur op de eerste verdieping zal plaatsnemen). De rest volgt later. Daar zijn we niet voor omdat dat toch boven de markt blijft zweven en de daarbij horende kosten ook. Hybride werken is steeds meer de norm, het is niet op alle dagen even druk qua bezetting van de werkplekken. Spreiding over werkdagen zou ook een mogelijkheid kunnen zijn.

Afgelopen raadsvergadering stonden er alleen hamerstukken op de agenda, dat kan gebeuren als in de voorbereidende commissies Ruimte, Samenleving en Bestuur en Financiën de (technische) vragen voldoende zijn beantwoord en er verder geen inhoudelijk debat meer nodig is om tot een standpuntbepaling te komen. Wel is er altijd de mogelijkheid om als fractie een (korte) stemverklaring af te leggen. De afgelopen weken hebben we diverse gasten mogen ontvangen tijdens onze fractievergaderingen.

Als we brieven/mails van bewoners krijgen, proberen we hen altijd uit te nodigen om verder met hen in gesprek te gaan over de aangedragen onderwerpen. Zo hebben we gesproken met dhr. Hey over het belang van de Put van Broekhoven, de initiatiefnemers van de Dorpswinkel in Reeuwijk-Dorp en leden van Stichting Hugo Kotestein over het beleid inzake cultuurhistorisch erfgoed.

Zou u/jij het leuk vinden om eens vrijblijvend een fractievergadering te bezoeken? Stuur een mail naar eoliwkiewicz@bodegraven-reeuwijk.nl Van harte welkom!

Ook hebben we diverse werkbezoeken afgelegd. Daarover in de rest van deze nieuwsbrief meer. 

Hartelijke groet van,

Els, Johan, Karin en Tom

ChristenUnie helpt Hortus Populus

De fractie en het afdelingsbestuur van de ChristenUnie Bodegraven-Reeuwijk heeft op de nationale vrijwilligersdag NL Doet de handen uit de mouwen gestoken voor de Hortus Populus te Bodegraven.

Lees verder

Op werkbezoek bij Oasen in Kamerik

Onze fractie heeft, samen met leden van andere lokale fracties, deelgenomen aan een werkbezoek bij drinkwaterbedrijf Oasen in Kamerik. We deden dit vanuit het besef dat het niet meer vanzelfsprekend is dat er voldoende en schoon drinkwater beschikbaar is.

Dit bleek ook duidelijk tijdens ons bezoek; Landelijk is er nu al een accuut probleem bij 5 grote drinkwaterbedrijven. Omdat Oasen vooral water betrekt uit de Rijn en voor een deel uit grondwater valt het hier nog mee. De verwachting is echter dat de watervoorziening ook bij ons binnen 6 tot 8 jaar kritiek wordt. In Nederland zijn we gezegend met het schoonste drinkwater te wereld. Wat bij waterzuivering erg helpt is dat het watermolekuul het kleinste molekuul is. Moderne filters zijn zo fijnmazig dat ze alleen dit molekuul doorlaten. Verontreinigingen zijn altijd groter en worden daarom ook altijd afgevangen. Door gebruik te maken van moderne filtertechniek stoot Oasen 3 tot 4 x minder CO2 uit dan bij eerder toegepaste technieken. De toename van complexe chemische verbindingen, verzilting en bevolkingsgroei zorgt er voor dat het steeds moeilijker wordt om altijd voldoende water te leveren. Door de lage ligging van onze regio fungeert deze als het ware als het afvoerputje van Nederland. Het aangeleverde water wordt daardoor steeds vuiler, terwijl de behoefte de komende tijd stijgt van 46 naar 60 miljoen kuub(!).

We ontkomen er daarom niet aan om ook de afvalstromen als bron van drinkwater te gaan gebruiken. De boodschap is duidelijk: waterbesparing heeft nu al een hoge prioriteit en dit is geheel afhankelijk van hoe wij zelf omgaan met water. Al met al was het een zeer leerzaam bezoek, dat ons (opnieuw) met de neus op de feiten rond onze watervoorziening heeft gedrukt.

 

Column: Een eigen plek onder de zon…

Daar verlangt iedereen naar, een plek om te wonen. Maar velen zijn er, vooral jongeren, ouderen en zeker ook alleenstaanden,  voor wie zo’n eigen plek in Nederland niet is weggelegd, niet beschikbaar, onbetaalbaar en dus onbereikbaar. Zeer frustrerend en oneerlijk. Daar kun je terecht boos over worden, want een ‘eigen plek’ is voor iedereen noodzakelijk voor een begin van bestaanszekerheid.

Lees verder