Twee kwesties in de commissie Ruimte hebben na de laatste Nieuwsbrief het meeste stof doen opwaaien. De eerste betreft de tijdelijke bestemmingsverandering van het evenemententerrein naast de Moskee in Bodegraven-Noord. Hoewel dit een collegebevoegdheid betreft, heeft de Raad wel moeten instemmen met het vereiste budget van 1,6 miljoen dat aangewend zal gaan worden voor verder onderzoek en het bouwrijp maken van de grond. De bedoeling is dat daar 40 tijdelijke sociale huurwoningen komen voor urgente woningzoekenden (o.a. jongeren en statushouders) en tien staanplaatsen voor woonwagens. De fractie van de ChristenUnie erkent de grote behoefte aan betaalbare huurwoningen, maar hikte niet als enige fractie tegen de hoge investeringskosten. Ook de zorgen en bezwaren van omwonenden wogen voor onze fractie zwaar. Maar bij gebrek aan andere geschikte locaties en de verwachting dat de forse investering uiteindelijk toch voor een langere termijn dan 15 jaar zal zijn, heeft ons doen instemmen met de plannen van het college.
De andere kwestie die op het gebied van de ruimtelijke ontwikkeling ons na de zomer bezig heeft gehouden, was de verplaatsing van de supermarkt naar de Poort van Waarder (bij A12) en de bouw van woningen in het dorp. Mooie plannen voor een nieuwe grotere supermarkt en nieuwe betaalbare woningen in het dorp. De fractie van de ChristenUnie juicht dat toe. Er leefden wel bezwaren in onze fractie, omdat de voorgestelde plannen niet overeenkwamen met de afgesproken uitgangspunten, bijvoorbeeld het plaatsen van een Fastned laadstation. Een groot deel van de Raad voelde zich overvallen en niet serieus genomen door het onverwachte plan en het loslaten van de uitgangspunten. Ook gezien het gegeven dat 150 meter verderop ook plannen liggen voor een nieuw elektrisch Laadstation. We hebben uiteindelijk met het plan ingestemd, omdat er zoals gezegd natuurlijk ook veel moois in de ontwikkelplannen liggen: 10 nieuwe woningen in het dorp en een toekomstbestendige supermarkt nabij het dorp. Politiek is het maken van soms lastige keuzes.
Lastige keuzes komen we ook tegen bij de toekomst van het Groene Hart, een nieuw provinciaal rapport ligt op tafel: ‘Ontwikkelperspectief 1.0 Groene Hart 2050.’ Blijft het hart groen of gaat het steeds blauwer worden? Het lijkt erop dat we niet kunnen ontkomen aan het vernatten van onze polders. Dat is één van de harde conclusies in dit rapport. Het grondwater kunnen we niet onbeperkt laten zakken ten behoeve van een stevige ondergrond, dat heeft teveel andere nadelige gevolgen. Graag zouden we in contact komen met één of meerdere agrariërs, vanwege de ingrijpende gevolgen die daaraan vast kunnen zitten. Voelt u daarvoor, laat het ons weten (stuur gerust een mail)!
Johan Langelaar (jlangelaar@bodegraven-reeuwijk.nl)