Nieuws zomer 2022 CU Bodegraven-Reeuwijk

Nieuwsbrief - Zomer 2022

Van de fractie

De maand juni was een drukke vergadermaand. De commissies Ruimte, Samenleving en Bestuur en Financiën waren goed gevuld en woensdag 6 juli vond de laatste raadsvergadering voor het zomerreces plaats. De Meerjarenbegroting grondexploitaties 2022 is vastgesteld, evenals de Jaarrekening 2021.

Op verzoek van onze fractie heeft wethouder de Vries toegezegd het subsidiebudget klimaatadaptatie beter onder de aandacht van de inwoners te brengen. Er is slechts 27 procent van besteed, terwijl er t/m eind december 2022 nog gebruik van gemaakt kan worden. Ons verzoek om meer publiciteit en toegankelijkheid door vereenvoudiging van de aanvraag nam zij ter harte. Verder heeft onze fractie een nadere financiële onderbouwing gevraagd voor de doorontwikkeling van de organisatie. Extra budget is nodig voor opleiding, werving, instellen van een functiehuis enz. Tijdens de jaarlijkse raadsconferentie in september a.s. wordt de raad daar verder inhoudelijk over bijgepraat. Bij het agendapunt kaderstelling begroting hebben wij, in lijn met onze reactie op het coalitieakkoord, aangegeven nog teveel de keuzes missen die gemaakt moeten worden. Zo is er geen enkele onderbouwing van de taakstelling exploitatie uitgaven van één miljoen per jaar. Wordt het uitstel tot na deze collegeperiode of afstel en niet meer uitvoeren omdat de gemeente daar geen taak meer ziet? De fractie heeft nadrukkelijk gevraagd om in de begroting een overzicht op te nemen van de extra kosten die het uitstel van onderhoud/investeringen en bezuinigingen zal opleveren. Er zal ergens een moment moeten komen waarop een inhaalslag gemaakt moet worden.

Eind september/begin oktober zal er een concept collegeprogramma komen met een rapportagestructuur planning en vervolgens de begroting. De fractie zal e.e.a. kritisch volgen en met name bij de begroting met voorstellen komen om onze speerpunten zoveel mogelijk in te brengen. Maar eerst gaan we genieten van een periode van rust en ontspanning.  Hartelijk dank aan allen die een bijdrage hebben geleverd in het ondersteunen van de fractie, we waarderen dat heel erg! We wensen u een hele fijne vakantie toe!

Hartelijke groet,

Johan, Tom, Karin, Iris en Els

 

Van het bestuur

Bestuursleden gezocht

Wij zijn dringend op zoek naar mensen die een bestuurstaak bij de afdeling op zich willen nemen.

Het is geen dagelijks of wekelijks werk, maar heb jij een paar keer per jaar een moment vrij om samen te vergaderen en dingen rondom de afdeling te regelen? WELKOM!!  Het merendeel gaat per mail of WhatsApp, dus je kan meestal zelf je momenten kiezen.

Bel, mail of app maar voor meer informatie naar Gerrit Wim van Veelen 0634273381 of bestuur@bodegraven.christenunie.nl

Terugblik ledenvergadering 30 juni jl.

We kunnen terugkijken op een mooie ledenvergadering in Waarder.

Gerrit Wim opende de vergadering met Bijbellezing uit Filipenzen 2: 5-11 (NBV21) en wees op de nederigheid die Jezus Christus vertoonde en de manier waarop de ChristenUnie politiek wil bedrijven. Vervolgens vroeg hij een zegen over de avond.

Helaas waren er veel afmeldingen. Ook Kees Oskam en Matthijs Kortleven moesten zich afmelden. Dat was extra jammer, want zij kregen, samen met Fred Westerink het ChristenUnie waarderingsteken. Speciaal voor leden met een lange staat van dienst is wordt dit teken toegekend door het Landelijk Bestuur.

Wim de Waal, voorzitter van de Provinciale Unie was aanwezig voor de uitreiking. Hij memoreerde dat samen circa 90 jaar ervaring “verdwijnt”. Dank voor jullie  inzet en betrokkenheid.

Els Oliwkiewicz vertelde over de uitslag van de verkiezingen, dankbaar dat wij onze beide zetels hebben behouden en dat de fractie met 2 commissieleden aan het werk kan gaan. Zij memoreerde hoe zij samen met Gerrit Wim van Veelen het gesprek met de verkenners heeft gevoerd, maar dat dit niet heeft geleid tot deelname aan de nieuwe coalitie van CDA, VVD, SGP en D66.

Verder vertelde ze over de inzet en beoordeling van de fractie over het coalitie akoord. Zij zijn daar positief kritisch over. Er staan goede punten in, maar er ontbreken zeker ook punten. De financiële onderbouwing is erg mager en de klimaatdoelstellingen zijn eigenlijk visieloos.

Het ontbreken van nieuwe bestuursleden is een blijven zorg voor de zittende bestuursleden. Er wordt dan ook een dringende oproep gedaan om rond te kijken naar nieuwe (bestuurs)leden.

Vanuit het bestuur werd toegezegd dat in het najaar er financiële stukken op tafel komen. De penningmeester Rob Sangers gaat hiervoor binnenkort een cursus vanuit het Opleidingscentrum volgen. Wim de Waal besloot de avond met dankgebed.

Na afloop dronken we nog een glaasje en aten een hapje. Het was een goede afsluiting van deze periode. Samenvattend, een goede avond om samen in gesprek te zijn, jammer dat er weinig mensen waren.

Gerrit Wim van Veelen, voorzitter