Nieuwsbrief februari 2023 CU Bodegraven-Reeuwijk

Bodegraven Reeuwijk
Nieuwsbrief - Februari 2023

Uit de fractie

Inmiddels hebben we in het nieuwe jaar alweer diverse commissievergaderingen achter de rug evenals twee raadsvergaderingen. Hieronder een samenvatting van een aantal behandelde onderwerpen. Wilt u meer (achtergrond) informatie of actief meedenken? Stuur gerust een mail naar eoliwkiewicz@bodegraven-reeuwijk.nl . Uw reactie wordt zeer op prijs gesteld!

Hartelijke groet,

Karin, Tom, Johan en Els

 

Bestemmingsplannen Westeinde 81 en De Groendijck 20

Onze fractie heeft bij de behandelde (en aangenomen) bestemmingsplannen Westeinde 81 en De Groendijck 20 te Driebruggen een stemverklaring afgelegd. Op dit moment streeft het college naar 25% sociale woningbouw, dat wordt bijna nooit gehaald terwijl er ook in onze gemeente dringend behoefte is aan dit type woningbouw. Naar onze mening moet de politieke discussie daarover meer gevoerd worden. Wij hebben het college gevraagd wat er nodig is om naar de toekomst toe meer invloed te kunnen uitoefenen. Samen met de fractie van de PvdA zijn we bezig om een document op te stellen met vragen en onderwerpen rondom dit thema. We hebben ondertussen contact gehad met de wethouder en de ambtelijke ondersteuning. Ons is toegezegd om een avond te beleggen waar dit onderwerp breed ( lees: wonen, ruimtelijke ordening en projecten) aan de orde wordt gesteld. We houden u op de hoogte!

Toekomst Evertshuis

In de vergadering van januari is de mede door onze fractie ingediende motie “Toekomst Eversthuis” na enige aanpassing unaniem aangenomen. Tot onze verbazing stuurde de wethouder vlak voor de kerst een Raadsinformatiebrief waarin voorbij werd gegaan aan de uitkomst van de commissie Samenleving van december 2022. Aangezien het een belangrijk dossier is, waar we graag draagvlak vanuit de gehele raad voor willen hebben, was de hoofdtoon van de motie dit draagvlak te verstevigen door het onderzoek “Toekomst Evertshuis” breder in te zetten dan alleen vanuit de splitsing van het gebouw, daarin ook het mogelijk plaatsen van lokalen of een huisartsenpraktijk in mee te nemen, duidelijkheid te verschaffen over de financiële kaders en gebruik te maken van de onderzoeken die er al liggen. Met daarbij de oproep uiteindelijk in mei 2023 terug te komen naar de raad met een integraal plan voor besluitvorming. Het was een mooi stukje politieke samenwerking (tijdens de schorsing van de vergadering) waarna de wethouder aangaf met deze motie ook geholpen te zijn en verder te kunnen.

WKO Weideveld

Het WKO dossier stond beide keren op de agenda. In januari leverde dat een (niet aangenomen) motie van treurnis op voor de wethouder. Wij hebben deze motie mede ingediend omdat de wethouder een eerder aangenomen motie, waar hij zelf aan had meegewerkt, naast zich neer had gelegd en het feit dat de wethouder bewust op meerdere momenten ervoor gekozen had de raad niet te informeren. De motie van LLBR die in februari op tafel lag met als insteek om bij voldoende animo het WKO systeem af te sluiten en aan te sluiten op het reguliere gasnet, is teruggetrokken na een korte discussie in de raad. Onze bijdrage was dat het de hoogste tijd wordt dat de bewoners geholpen worden, maar teruggaan naar het gasnet zien wij niet als een duurzame (ook financieel gezien) oplossing. In een besloten bijeenkomst zal worden verder gesproken, mede omdat de gemeente met Eteck midden in een minnelijk/juridisch traject zit.

Lees verder

Beleidsnotitie kleine windmolens

De fractie heeft ingestemd met de Beleidsnotitie kleine windmolens. Hiermee worden voor ondernemers in het buitengebied kaders vormgegeven waarbinnen een aanvraag voor een kleine windmolen kansrijk en mogelijk is. Belangrijk onderdeel daarvan is ook dat participatie een vereiste is binnen een straal van 250 meter.

Initiatiefvoorstel kaders opvanglocatie AMV (Alleenstaande Minderjarige Vluchtelingen)

Het COA heeft een formeel verzoek gedaan voor medewerking aan een opvanglocatie voor maximaal 100 AMV’ers aan de Goudseweg 28, Bodegraven, als vervanging voor de opvang in het GR8 hotel. De raad beseft dat het college afwegingen maakt die tot een besluit over de tijdelijke omgevingsvergunning leiden, en wil het college daarin ondersteunen en het belang van de gemeente in deze ontwikkeling borgen. Dit heeft de raad gedaan door kaders mee te geven waaraan we bijzondere waarde hechten, gegeven het politiek en maatschappelijk draagvlak voor het opvangen van de AMV’ers. Onze fractie heeft dit initiatiefvoorstel mede ingediend en ook aan aantal kaders aangedragen. Wij hechten eraan ervoor te waken dat het in de praktijk een “zij daar” en “wij hier” verhaal wordt, gezien de locatie aan de rand van de kern Bodegraven. Betrokkenheid van bewoners, ondernemers en maatschappelijke organisaties blijft ons inziens erg belangrijk. De kwetsbaarheid van de jongeren ligt ons na aan het hart, naast de taak voor het COA is het ook aan ons als gemeente om zorg te dragen voor hun sociale en fysieke veiligheid.

 

Van het bestuur

Op 20 januari hielden we een ledenvergadering bij Merosch BV.

Hierin werd Arjen van Trigt gekozen als nieuwe secretaris. Hij is bereikbaar via de mail bestuur@bodegraven.christenunie.nl

Verdere bespraken we de klimaat paragraaf van de CU Bodegraven-Reeuwijk. Ronald Schilt houdt een bevlogen betoog over duurzaamheid en wat de ChristenUnie Bodegraven-Reeuwijk daarover in haar verkiezingsprogramma heeft gezet. Daarover spreken we met elkaar door. We moedigen elkaar aan dit waar mogelijk op de agenda te zetten van de gemeenteraad. Er valt op dit punt in Bodegraven-Reeuwijk nog wel wat te verbeteren.

Op 20 februari waren een aantal leden aanwezig bij de regionale vergadering van de ChristenUnie Zuid-Holland welke werd georganiseerd door de afdeling Gouda.

Leuke interviews met Anna van Poppering (wethouder Gouda), Djoekie van Woerden (Statenlid) en Mirjam Bikker (partijleider ChristenUnie onder andere over hun werkzaamheden, de bodemdaling, de opvang asielzoekers.

Ook de positie van de boeren in De Meije kwam aan de orde. Zowel onze fractie in de gemeenteraad, als de fractie in Provinciale Staten hebben hierover vragen gesteld. Vanuit alle 3 de bestuurslagen werd duidelijk gemaakt dat hierover het laatste woord zeker nog niet gesproken is. Het is ook daarom van groot belang dat bij de komende Provinciale Statenverkiezingen er weer een sterke ChristenUnie Statenfractie komt te staan.

De provincie gaat over hele gewone dingen die u en mij raken. Op de website kunt u hierover in het programma “ruimte voor elkaar” lezen https://zuidholland.christenunie.nl/

Uw stem is op 15 maart van groot belang.