Nieuwsbrief juli 2023 CU Bodegraven-Reeuwijk

Bodegraven Reeuwijk
Nieuwsbrief - juli 2023

Uit de fractie

Op het moment van schrijven, is het kabinet Rutte IV net gevallen. Vele Kamerleden, ministers en staatssecretarissen zullen gesnakt hebben naar een periode van zomervakantie, het loopt nu allemaal anders. We wensen alle betrokkenen bij de Tweede Kamerfractie van de ChristenUnie veel wijsheid, Gods zegen, maar ook rust toe, ter voorbereiding op de vervroegde verkiezingen in november 2023. Voor de lokale fractie en afdeling zal dat ook betekenen dat er extra werk verzet zal moeten worden, wij zullen u daar na het zomerreces verder over informeren.

In deze nieuwsbrief lichten we een aantal onderwerpen toe die de afgelopen weken besproken zijn in commissies en raad.

Rest ons u te danken voor uw input, meelezen en meedenken. Fijn dat u ons weet te vinden. Voelt u zich vrij om een mail te sturen als u eens een fractievergadering mee wilt maken. U bent van harte welkom! Mail naar eoliwkiewicz@bodegraven-reeuwijk.nl

We wensen u een fijne en mooie zomer toe!

Hartelijke groet,

Karin, Tom, Iris, Johan en Els

 

Openingstijden horeca

In de commissie- en raadsvergadering hebben we gesproken over de verruiming van de openingstijden van de horeca in Bodegraven Centrum. Op initiatief van de burgemeester hebben alle fracties deelgenomen aan een werkbezoek waar in drie sessies gesproken werd met omwonenden, ondernemers en de politie/ambtelijke ondersteuning vanuit de gemeente.

Wij hebben onze afweging gebaseerd op de input van die avond, maar ook op ingekomen brieven en mails aan de raad en fractie. Onze fractie heeft altijd duidelijk aangegeven tegen een verruiming van de openingstijden te zijn. Dan gaat het om verruiming van 03.00 uur naar 04.00 uur in de nacht van vrijdag op zaterdag en van zaterdag op zondag. In het later gewijzigde amendement van VVD, LLBR, D66, is daar zelfs een verruiming van de donderdag op vrijdag van 01.00 uur naar 02.00 uur aan toegevoegd! Als argumenten tegen dit voorstel hebben wij (nogmaals) aangegeven dat wij het dorpse karakter van onze gemeente willen behouden, daarnaast hebben meerdere bewoners aangegeven dat het eerder rustig is als iedereen in 1 keer naar buiten komt, een uur langer open zorgt voor langere onrust. We gunnen hen een iets langere nachtrust, de bezoekers en het personeel van de horeca trouwens ook. Maar we vinden verruiming ook niet passend bij het preventieakkoord. Aan de ene kant investeren in preventiemaatregelen voor kinderen en volwassenen (gezond eten en meer bewegen bijvoorbeeld) en aan de andere kant de deur letterlijk langer open laten.

Ons voorstel was om de tijden ongewijzigd te laten en door te gaan met gesprekken tussen inwoners/ondernemers/gemeente/politie en Koninklijke Horeca. Vervolgens de door hen genoemde ideeën verder uit te werken en informatie op te vragen bij het Platform Veilig Ondernemen. Zo hadden we willen komen tot lokaal maatwerk met betrekking tot dit onderwerp. Met een proefperiode waarna een en ander geëvalueerd zou worden. Leek het eerdere amendement bij de bespreking in de commissie geen meerderheid te krijgen, de aangepaste versie met extra verruiming van de donderdag naar vrijdag haalde het wel doordat de fractie van het CDA alsnog voor stemde. Het viel onze fractie zwaar dat de verruiming van de openingstijden toch doorgang gaat vinden. Ook al heeft de, mede door ons ingediende motie “Veilige jaarwisseling”, het gehaald. Deze motie betrof een oproep aan het college om zich in VNG-verband en naar de regering toe in te zetten voor een algemeen verkoop-en afsteekverbod van consumentenvuurwerk.

Lees hier de bijdrage van de fractie in de commissievergadering van 7 juni en in de raadsvergadering van 14 juni.

Algemene Beschouwingen

Op 21 juni werden de Algemene Beschouwingen op de Kadernota 2024 gehouden, waarna op 5 juli de stemming over de ingediende moties volgde. Lees hier de bijdragen van onze fractie. Heel kort samengevat kondigden we moties aan voor de volgende onderwerpen: het college wilde geen indexatie toepassen op instellingen die afhankelijk zijn van subsidies. Onze motie om onze subsidiepartners te compenseren door wél indexatie op de subsidies toe te passen is, met uitzondering van BBR, door alle fracties ondersteund en aangenomen.

Een motie met als doel het behoud van de bibliotheek, hebben we niet in hoeven dienen. Na mondelinge vragen en onze bijdrage op 21 juni en gesprekken tussen het college en de bibliotheek over het dichten van het  begrotingstekort en het aanvragen van extra subsidiegelden, hebben wij dit proces niet willen verstoren. Onze fractie heeft zich sterk gemaakt voor een onafhankelijk consulent voor jeugd en ouderen in een fysiek loket. Iemand die het digitale overzicht van het totale hulpaanbod in onze gemeente kan vertalen van mens tot mens. Helaas zou de motie onvoldoende steun krijgen en hebben we met mede-indienaars SGP en GroenLinks besloten de motie in te trekken. We blijven ons inzetten voor onze (kwetsbare) inwoners die zich niet goed digitaal kunnen redden en behoefte hebben aan contact van mens tot mens. Overigens werd in een item in het NOS-journaal van maandag 10 juli jl. bevestigd dat veel Nederlanders grote moeite hebben met de gedigitaliseerde communicatie met de overheid!

Het wegbezuinigen van het plaatsen van extra bomen vinden wij onbegrijpelijk. Helaas heeft een door ons mede-ingediende motie om dit tegen te gaan het niet gehaald. Ook een door ons mede-ingediende motie om de kosten voor de juridische procedure met betrekking tot WKO Weideveld niet te dekken vanuit het duurzaamheidsbudget, maar daar andere dekking voor te vinden, heeft het niet gehaald. Moties die we mede-ingediend hadden en aangenomen zijn, hebben onder andere betrekking op het aantal uren om te kunnen handhaven door de omgevingsdienst Midden-Holland en meer duidelijkheid over de financiële norm.

 

Vanuit het bestuur

Zoals vanuit de fractie is aangegeven zullen wij na de zomervakantie een beroep op u gaan doen. Voor de komende verkiezingscampagne zullen we mensen en middelen nodig hebben.

Het bestuur zal zich de komende maanden gaan oriënteren op datgene wat nodig en mogelijk is. Maar als u nu al zegt dat u een steentje zou willen bijdragen, laat het ons dan weten.

Teambuilding

Het bestuur en de fractie zijn op een mooie zomernamiddag en –avond bijeen geweest om elkaar beter te leren kennen en het afgelopen vergaderjaar af te sluiten. We waren niet alleen voor de gezelligheid bij elkaar, die was er zeker ook. Maar het is goed om te weten hoe iedereen terugkijkt op het afgelopen jaar en zijn of haar rol daarin. En daarnaast zeker ook wat de verwachtingen voor het komende jaar zullen zijn.  Als bestuur zij we meer dan tevreden over de inzet en acties van onze fractie.

Vacatures

Binnen het bestuur en fractie hebben we nog steeds een aantal vacatures. Wilt u toch nog eens nadenken over uw mogelijkheden om ons te komen versterken?

U hoeft niet ineens fulltime mee te draaien, maar een periode van gewenning en proeven maakt het misschien wel gemakkelijker om een definitief besluit te nemen. Reageer maar, dan kijken we samen wat er kan en niet kan.

Contact met het bestuur

Een mailtje naar bestuur@bodegraven.christenunie.nl is voldoende. Wij nemen dan contact met u op.