ChristenUnie neemt deel aan coalitie en college

Kleine foto Keesvrijdag 06 december 2013 15:47

Doordat het CDA zich na het terugtreden van wethouder Hans Vroomen heeft teruggetrokken hebben de overige coalitie-partijen VVD en BBR de andere partijen gepolst om toe te te treden tot de coaltie en daarmee het college. Resultaat hiervan is dat ChristenUnie en SGP toetreden met Kees Oskam (ChristenUnie) en Jan Leendert van den Heuvel (SGP) als wethouders.

Doordat het CDA zich na het terugtreden van wethouder Hans Vroomen heeft teruggetrokken hebben de overige coalitie-partijen VVD en BBR de andere partijen gepolst om toe te te treden tot de coaltie en daarmee het college. Resultaat hiervan is dat ChristenUnie en SGP toetreden met Kees Oskam (ChristenUnie) en Jan Leendert van den Heuvel (SGP) als wethouders.

Woensdag 15 mei is de ChristenUnie officieel toegetreden tot de coalitie van Bodegraven-Reeuwijk welke nu bestaat uit de fractie van VVD, BBR, SGP en ChristenUnie. De ChristenUnie neemt met Kees Oskam als wethouder deel aan het college. SGP en ChristenUnie stonden volgens de informateur Lizette Visscher het dichtst bij de uitgangspunten van de coalitie. ChristenUnie en SGP hebben in de gemeenteraad samen 5 zetels. Hierdoor ontstaat eenzelfde meerderheid in de gemeenteraad als in de vorige samenstelling. Jan Leendert van den Heuvel zal voor 70% fte en Kees Oskam voor 50% fte de wethouderszetel invullen.

Kees Oskam is vanuit zijn professie bouwadviseur en kent deze sector van binnenuit. Hiermee ook de moeilijke omstandigheden waarin de woningbouw is terechtgekomen. Kees is in de voormalige gemeente Reeuwijk fractievoorzitter geweest van de SGP/ChristenUnie fractie.

Kees Oskam heeft grondexploitaties, gemeentelijk strategisch vastgoed, milieu en duurzaamheid, gebiedsmarketing en recreatie en toerisme als portefeuilles. Ook is hij vertegenwoordiger bij het Recreatieschap Reeuwijkse Plassen als verbonden partij. Kees wordt wijkwethouder van Waarder en Bodegraven-Zuid en daarmee verantwoordelijk voor de dorpsplannen.

Aanvullingen op het coalitie-akkoord

  1. Rondweg Reeuwijk-Brug
    Partijen vinden dat dat het maatschappelijk probleem van het doorgaand verkeer door de kern Reeuwijk-Brug moet worden opgelost. Met de doelstelling de jaarlijkse lasten te verlagen zal nogmaals naar de wijze van uitvoering worden gekeken.
  2. Grondbedrijf en woningbouw
    Op een innovatieve wijze zullen vraaggerichte plannen worden ontwikkeld Er zal aandacht komen voor compensatiemogelijkheden voor doorstromers en bij aankoop van een kavel. Starters en huisvesting voor senioren hebben prioriteit.
    Om de afboeking van de grondwaarde te financieren zal een voorziening worden gereëerd om de verliezen over 10 jaar te egaliseren en te dekken.
  3. Duurzame gemeente
    Partijen willen de kanteling naar een duuzame gemeente versnellen. Zij willen in 2014 aansluiting hebben bij andere Millenium- en Fairtrde gemeenten. Zij willen de uitstoot van CO2 met 2% per jaar verminderen en zich inzetten om de landelijke doelstelling van 16% duurzaam energieverbruik mede te raliseren.
  4. Winkelopeningstijden
    Partijen willen komen tot maximaal 8 koopzondagen per jaar, de gebiedsgewijze aanwijzing afschaffen en dat de ontheffing voor zondagavondsupers over beide grote kernen wordt verdeeld.
  5. Regiovorming
    Voor het vormen van regionale samenwerkingsverbanden is het ingenomen raadsstandpunt uitgangspunt. Het proces zal voor de burgers transparant moeten verlopen. De democratische legitimatie moet gegarandeerd zijn. Als de vraag voorligt of als gemeente aansluiting bij één van de grotere gemeenten Gouda, Alphen of Woerden moet worden gezocht zullen de inwoners hier ook een stem in hebben.
  6. Financiën
    Gezien de financiële situatie zal er verder worden bezuinigd. Baten worden ingezet om de schulpositie te verminderen.
  7. Sociaal
    Binnen het wettelijk kader zullen mensen die zichzelf niet kunnen redden zoveel als mogelijk worden ontzien.
  8. Begraven en bijzetten
    Gestreefd wordt om de grafrechten en de kosten hiermee verbandhoudend, te verlagen.
  9. Zorg en Welzijn
    Het recht op PGB in zowel de WMO, als de AWBZ zal worden verankerd. Onder stringente voorwaarden dat geen fraude kan ontstaan en de hulpvraag goed wordt geboden.
  10. Welzijnsactiviteiten
    Welzijnsactiviteiten worden kerngericht door lokale partners voor en door de inwoners uitgevoerd zodat de lokale betrokkenheid en sociale cohesie verankerd blijft.


 

Labels

« Terug