Financieel kader vergunninghouders
Tijdens de vergadering van de commissie Samenleving op 24 maart 2016 was een van de agendapunten het financieel kader vergunninghouders.
Onze comissieleden hebben hieraan hun bijdrage kunnen leveren zoals u hieronder kunt lezen.
Tijdens het voorbereiden van deze vergadering las ik op donderdag 17 maart een interessant artikel in het AD over basisschool de Wegwijzer in de gemeente Woerden, die ook geconfronteerd wordt met het opnemen van vluchtelingkinderen. Kort samengevat: in het artikel staat dat uit onderzoek van NVLF (ned.ver.voor logopedie en foniatrie) blijkt dat het codewoord rond dit thema is: geef buitenlandse kinderen de tijd. Het duurt gemiddeld 2 jaar voordat ze de basis van onze taal kennen en nog eens 4 jaar voordat ze hem echt vloeiend beheersen. Leerkrachten moeten betere scholing krijgen om ontwikkelingsachterstanden te herkennen. Op de basisschool de Wegwijzer in Woerden zitten ongeveer 15 vluchtelingenkinderen. Eerst zaten de leerlingen apart met de onderwijsassistent om de woordenschat te vergroten, nu blijven alle kinderen in de klas en helpt de onderwijsassistent en is er ondersteuning van logopedisten.
Uit de beantwoording van onze technische vraag over de meerwaarde van de taalschool in Gouda, blijkt ook iets van haast, wat uiteindelijk in het nadeel van de kinderen werkt. Kinderen die nog niet mee kunnen doen met het reguliere onderwijs, gaan een jaar, soms 1,5 jaar naar de taalschool in Gouda. Maar omdat die groepen te groot zijn en alle niveaus door elkaar heen lopen, lopen ze nog meer achterstand op (omdat ze niet kunnen integreren in hun eigen wijk/op hun eigen basisschool). Kinderen op de taalschool gaan alleen naar de taalschool en niet naar de basisschool en ik het geval van kinderen uit B-R worden ze letterlijk uit hun wijk weggehaald en hebben geen aansluiting bij kinderen uit hun wijk. Helaas is onze vraag niet beantwoord om hoeveel kinderen het nu daadwerkelijk gaat, op dit moment, en hoe veel dagen in de week ze naar Gouda gaan, graag daarop alsnog een antwoord van de wethouder. (antwoord volgt, de wethouder wist het op dat moment niet)
N.a.v. het krantenartikel heb ik contact gezocht met basisschool de Wegwijzer in Woerden en kreeg veel extra informatie over hoe zij omgaan met schakelklassen en taalklassen, die bij hen “eerste opvang” heet. Ik wil graag even inzoomen op die taalklassen/Eerste Opvang. Daar is Woerden sinds januari mee gestart. Nieuwkomers starten fulltime bij de Eerste Opvang, daarna kunnen ze naar de basisschool naar keuze van ouders. Als de kinderen nog extra ondersteuning nodig hebben en die niet op de basisschool naar keuze aanwezig is, kunnen de kinderen geplaatst worden op een wijkschool. Basisschool de Wegwijzer is zo’n wijkschool. Er zijn gespecialiseerde leerkrachten en ook logopedisten aanwezig. Uit wetenschappelijk onderzoek in België zijn nieuwe inzichten naar voren gekomen over de belangrijke rol die logopedisten spelen bij het volgen van de taalontwikkeling bij nieuwkomers. Naast deze eerste opvang voor kinderen van statushouders, waarin ze tijdelijk (1-1,5 jaar) taalonderwijs krijgen, is het mogelijk dat de kinderen integreren op één van de wijkscholen in Woerden. Dit biedt hen kansen op integratie in de wijk.
Graag wil ik het college oproepen om contact op te nemen met Woerden, wellicht is dit concept over te nemen? Juist bij het opzetten van een taalklas op de Pax Christie school kan dat waardevol zijn. Ik zal indien gewenst, de opgevraagde informatie doorsturen.
De fractie van de CU begrijpt dat door de toename van het aantal vergunninghouders ook de kosten toenemen. Alleen die kosten zijn nog wel vaag, het gaat om aannames. Bijvoorbeeld het bedrag van 50.000€ voor vervoer naar de taalklas in Gouda en realisatie van de taalklas in Bodegraven-Reeuwijk? Zijn er op dit moment afspraken met Gouda over een bijdrage in de vervoerskosten?(nee) Als de taalklas daadwerkelijk op de Pax Christie school gerealiseerd kan worden, kan de besparing op de vervoerskosten gebruikt worden voor een professional in onze eigen gemeente. De fractie van de ChristenUnie wil graag op de hoogte gehouden worden van de ontwikkeling van de schakel- en taalklassen en denkt graag mee over verdere kostenbesparingen.
- Labels