Task Force Waarden en Normen
Nu, 3 weken voor de landelijke verkiezingen, komt het bericht naar voren dat de bevolking van Nederland vindt dat het met de Waarden en Normen achteruit gaat. Het is onduidelijk wat men hier mee bedoeld. Gaat het over ‘mijn’ waarden en normen? Gaat het over de verruwing die men waarneemt en waar sommige politici juist geen goed voorbeeld in geven? Gaat het over het feit dat men zich niet veilig voelt en dat vaker de fiets wordt gestolen?
Hoe dan ook. Of je nu gelooft dat God er werkelijk is of niet. Of je nu gelooft dat de 10 leefregels (de 10 ‘geboden’) waarde hebben of niet, aan de uitwerking wordt wel waarde gehecht. Al blijft het meestal beperkt tot: blijf van mij en het mijne af. Blijf van mijn land af.
Er is dus alle reden voor een Task Force Waarden en Normen. Dat begint al in je eigen leefomgeving, in je eigen wijk. We hebben het verleerd (of vinden het vreemd) om de buren aan te spreken als de zak voor plastic te vroeg buiten hangt. Als honden en paardenliefhebbers de uitwerpselen niet opruimen en dat blijkbaar ’normaal’ vinden. Met een beetje goede wil, wil je een gezonde fatsoenlijke wijk voor iedereen. Maar meestal vindt men het een taak 'voor de gemeente’ om het op te lossen.
Maar wat te denken over de toenemende inbraken, fietsendiefstallen, berovingen. Het zijn niet alleen oost-europese bendes die Nederland op veel fronten willen leeghalen. Het is toch te gek dat je je fiets niet meer normaal en zonder 2 sloten kunt laten staan! Als je alleen op die manier van onze gemeente houdt, weg wezen dan. Een zondermeer begrijpelijke reactie.
Als ChristenUnie tamboeren we veel op het thema om waarden en normen weer een echt item in de politieke en gemeenschappelijke uitwerking te maken. Tot op heden is het een taboe in de gemeenteraad geweest en werden onze initiatieven van tafel geveegd. Waarschijnlijk omdat men dacht dat waarden en normen per definitie christelijk zijn. Men geeft aan jouw waarden en normen zijn de mijne nog niet.
Bij de behandeling van kadernota begin 2016 hebben wij 2 moties aangehouden over de drugsoverlast. Met name over de kweek in loodsen. Naar onze mening is weten en betrappen, wegwezen en de eigenaar van het pand bij een 2e waarschuwing ook. In Rotterdam werkt dat model. De regulering van wietteelt zoals de 2e kamer in meerderheid nu op het D66 voorstel heeft overgenomen is niet het antwoord op zulke praktijken. Daarvoor is teveel geld het motief. Deze mensen zijn van God los. Maken andere mensen tot verslaafden om er zelf aan te verdienen. Voor een goede gezondheid wordt het roken steeds verder ontmoedigd en teruggedrongen. Laten we gezond blijven denken en niet gaan hypen.
Een Task Force Waarden en Normen is nodig. Via bijeenkomsten kunnen we de grootste gemene deler naar boven halen welke waarden we in onze gemeente belangrijk vinden. Daar kunnen we normen uit formuleren waar we elkaar aan houden en op aanspreekbaar zijn. Eigenaar van willen zijn. Ik geloof daarin, ondanks dat er altijd mensen zullen blijven die vinden dat anderen en de buitenwereld hen ‘een rotzorg’ zullen zijn en alleen zichzelf tot norm verheffen. Er zijn meer mensen van goede wil. Het kan beter dan nu.
Ik geloof ook dat uiteindelijk zal blijken dat de 10 leefregels welke God aan de mensen heeft meegegeven dan nog niet eens zo gek zijn.
Arie.
- Labels
- Weblog