Wethouder Oskam bij het verkeersexamen

Verkeersexamen1zaterdag 20 mei 2017 20:43

Op vrijdag 19 mei 2017 ontving een vertegenwoordiger van de Willibrord/Milandschool groep 8B, uit handen van wethouder Kees Oskam van de gemeente Bodegraven-Reeuwijk op het gemeentehuis, namens het VVN-bestuur Bodegraven-Reeuwijk, de politie- en gemeentevertegenwoordigers een beker voor de beste school en de drie leerlingen zonder fouten, naast de aantekening ‘Cum Laude’ op hun verkeersdiploma, een VVV-waardebon.

Het verkeersexamen op de basisscholen is het begin naar een bromfietscertificaat en een rijbewijs. Omdat alle leerlingen naar het middelbare - of voortgezet onderwijs gaan, is het belangrijk dat er verkeerslessen worden gegeven en een examen wordt afgenomen. Het is goed dat je laat zien dat je het weet, maar ook hoe het moet. Dit om ongelukken te voorkomen.

In vervolg op dit theoretische examen werd het praktische verkeersexamen gehouden op donderdag 18 mei 2017. Hieraan deden mee 7 scholen, met in totaal 11 groepen. Er startten 225 leerlingen vanaf het schoolterrein van de Willibrord/Milandschool aan het Dronenplein te Bodegraven, waar wij te gast waren. Hiervoor was een route door Bodegraven uitgezet. In deze route zaten diverse verkeerssituaties, zoals voorrangswegen, voorrangskruisingen, spoorwegovergangen, verkeerslichten e.d. De route was aan de scholen bekend gemaakt, zodat er individueel of per groep geoefend kon worden. Langs de route werden 14 posten bezet door controlerende ouders/verzorgers.  

De leerlingen moesten op 4 algemene aspecten beoordeeld worden:

  • goed uitkijken, o.m. achteromkijken bij afslaan
  • tijdig richting aangeven
  • in de praktijk brengen van de voorrangsregels
  • door het oranje/rode licht rijden.

Voordat de leerlingen startten met hun examen, werden de fietsen door medewerkers van de politie Bodegraven-Reeuwijk gecontroleerd of deze aan de wettelijke eisen voldeden. Daarnaast of de fietsen in voldoende staat van onderhoud verkeerden. Bij gebreken/afwijkingen werd dit doorgegeven aan de ouders/verzorgers.

In ongeveer 50 gevallen mankeerde er iets aan de fiets, maar dit was niet zodanig dat er geen examen mee gereden mocht/kon worden. Het ging hier vooral om verlichting, reflectoren en staat van onderhoud. Deze leerlingen kregen een controlekaart mee voor hun ouders. Er werden geen fietsen afgekeurd.

Ook dit jaar slaagden enkele leerlingen NIET voor het praktische verkeersexamen. Eén leerling reed door het rode licht en een maakte teveel fouten.  Voor het theoretische examen was iedereen geslaagd. Enkelen hadden hier een herexamen voor nodig. Uiteindelijk bleek de Willibrord/Milandschool groep 8B de minste fouten gemaakt te hebben, zowel in de theorie als in de praktijk. Een gemiddelde fout van 1.40 per leerling. 

Daarnaast bleken drie leerlingen 0 fouten te hebben, zowel in hun theorie – als in hun praktijkexamen.

« Terug